Ini adalah halaman blog yang merangkumi kesihatan, kecergasan badan dan kecantikan

Isnin, 10 September 2018

Ubat - Ubatan Herpes Berkesan Semulajadi


Ubat - Ubatan Herpes Berkesan Semulajadi. Herpes adalah jenis penyakit kulit yang menular yang boleh menyebabkan keradangan pada kulit bahagian luar, penyakit ini biasanya di tandakan dengan kemunculan ruam merah berkelompok dan bergelembung juga berisis air pada kulit anda. Jenis penyakit ini biasanya dikaitkan kerana hubungan intim tidak sihat, tetapi sebenarnya faktor berlakunya penyakit ini kerana pelbagai sebab. Factor utama penyebab timbulnya herpes ini iaitu, berhubungan intim dengan pesakit penyakit herpes, pesakit diabetes, cacar, udara yang kotor, kulit yang terluka, usia atau daya tubuh lemah.

Jenis-jenis herpes:


=> Shingles

Kayap ini biasanya disebabkan oleh virus varicella zoster (VZV). Virus ini juga sama seperti virus yang menyebabkan cacar air. Virus ini menyerang kulit manusia hanya pada bahagian badan seperti, kiri atau kanan belakang.

=> Herpes simplex
 
Herpes simplex biasanya disebabkan oleh hubungan intim yang tidak sihat. Virus ini mempunyai predileksi pada lokasi mukokutan, baik terjadi pada pejamu dengan sistem imun normal ataupun sistem imun yang tertekan dan ditransimiskan melalui kenalan genital atau oral.

  - Baca Juga : Gejala Angina Pectoris Serta Cara MenghapuskannyaHerpes ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu herpes simplex virus (HSV) 1 dan herpes simplex virus (HSV) 2. Kedua-dua jenis herpes ini mempunyai pola klinikal dan epidemiologi yang berbeza walaupun dapat bertumpang tindih. Kerana kebanyakan orang mengalami jangkitan HSV 1 semasa kanak-kanak dan HSV 2 disebarkan melalui hubungan seksual semasa dewasa. Jenis herpes ini biasanya muncul di bibir dan alat kelamin. Biasanya jika seseorang terjejas oleh jenis herpes ini, jangan campurkan pakaian atau tuala yang digunakan kerana mereka boleh menghantarnya.


cara mengobati dan gejala herpes


Terdapat beberapa ubat herba yang boleh anda gunakan untuk merawat herpes, iaitu:


1. Kunyit

Kunyit adalah bahan makanan yang boleh membantu anda merawat herpes kerana kunyit dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh anda. Dengan cara iris kunyit tipis tipis lalu jemur hingga kering lalu di olah menjadi minuman atau juga boleh dengan cara parut kunyit lalu oleskan pada bagian tubuh yang terkena herpes.

2. Madu

Madu yang mempunyai banyak manfaat kesihatan juga boleh digunakan sebagai ubat semulajadi untuk herpes dengan menggunakan madu pada kulit yang terjejas oleh herpes.

3. Bawang putih

Dengan menggunakan atau memakan bawang putih juga boleh membantu anda merawat herpes.

4. Daun teh hijau

Selain untuk menurunkan berat badan daun teh hijau juga boleh di gunakan menjadi ubat herba herpes dengan cara mengkompreskan tuala yang telah di basahkan dengan air teh hijau yang telah di tuangkan air hangat.lakukan dengan berulang -ulang.

5. Binahong daun

Sensasi sejuk yang dihasilkan oleh daun ini dapat membantu merawat herpes. Daun ini juga sering digunakan untuk merawat jerawat.

6. Biji Hitam

Jenis herba yang dihasilkan dari Black Seed boleh meningkatkan imuniti sehingga dapat berguna juga untuk menyembuhkan herpes.

7. Mint daun

Daun ini iasanya di gunakan untuk menghilangkan bau mulut, badan dan ketiak, tidak hanya itu ternyata daun mint juga dapat menyembuhkan herpes iaitu dengan cara tumbuk daun pudina secukupnya menjadi halus dan balutkan kepada kulit yang terjejas herpes.

Penyakit herpes adalah penyakit yang menular jadi jika anda merasa ada masalah pada kulit anda seperti timbulnya ruam - ruam pada kuli anda di sertai bitnik - bitnik yang berkumpul, segeralah dapatkan pemeriksaan kesihatan anda ke doktor untuk di lakukan pengendalian secara perubatan yang lebih lanjut.

Itulah yang boleh saya katakan, semoga ulasan ini berguna untuk anda dan terima kasih kerana melawat blog ini.

- Baca Juga : Gejala dan Ubat - Ubatan Untuk Sinusitis Yang Berbahaya


Share:
Lokasi: Malaysia

Archive